Logo CrazyGames.ro
Controler detectat
Explorează jocurile noastre compatibile cu controlere

Jocuri Arcade

Ce sunt jocurile Arcada?

Jocul de tip arcadă își găsește originea într-un aparat de joc care funcționa cu monezi și care era foarte popular în anii '80. Aparatul era amplasat în mall-uri și în parcuri de distracții. Jocurile arcadă pentru PC sau console sunt inspirate din jocurile de pe aceste aparate. Conțin elemente simple de fizică, comenzi intuitive și nivele ușoare care cresc în dificultate pe măsură ce avansezi în cadrul jocului. Majoritatea jocurilor pun accentul mai degrabă pe modalitatea de joc decât pe poveste.

Jocurile Arcada sunt simplu denumite arcadă. Inițial, această denumire făcea referire la clădirea unde erau amplasate aceste jocuri, însă mai tarziu această denumire cuprindea și parcurile pentru distracții ca într-un final să includă și jocurile video.

Istoria jocurilor Arcada

Sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980 a reprezentat perioada de aur a jocurilor video arcadă. Unul dintre cele mai reușite jocuri video tip arcadă a fost SpaceWar, un joc creat de studenții de la Stanford University în anul 1971. Acesta a marcat începutul perioadei de aur a jocurilor Arcade ce avea să dureze până în anul 1983.

De-a lungul acestei perioade, jocurile arcade au luat amploare și în America de Nord, Europa și Asia. A fost o perioadă excelentă din punct de vedere al creativității tehnicii utilizate și al design-ului. În timp ce jocurile originale utilizau afișarea raster, dezvoltatorii au apelat la afișarea vectorială, caracterizată prin linii clare care nu se intâlneau la afișarea raster.

La mijlocul anilor 1990 popularitatea jocurilor video de tip arcadă a scăzut semnificativ. Unul din cele mai importante motive care a dus la acest lucru este probabil apariția generației a cincea de console precum PlayStation și Nintendo 64. Aceste console au început să ofere o grafica 2D mai bună, sunet mai clar și chiar grafica 3D. Alte motive ale acestei situații ar putea fi apariția jocurilor pe internet, accesibile de pe computer care înlocuiau aspectul social ce era oferit până atunci doar de jocurile arcadă.

Cele mai renumite jocuri arcade

 • Pac-Man, este de departe cel mai popular joc arcadă. S-a vândut în peste 400.000 exemplare și a generat un venit de 3.5 miliarde de dolari. Lansarea lui în anul 1980 a generat o senzație atât de mare încât a dus la crearea fenomenului ce se numește astăzi "Pac-Mania."
 • Space Invaders, lansat în anul 1978 și cu încasări de 2.702 miliarde de dolari, jocul s-a dovedit a fi un adevărat succes, cu cele mai mari încasări de până atunci. Succesul său a fost punctul de pornire al perioadei de aur al jocurilor arcadă.
 • Street Fighter II, deși lansat doi ani mai tarziu, a avut încasări de 2.312 miliarde de dolari. Odată cu apariția lui, jocurile cu lupte au devenit populare, ceea ce a dus la o renaștere a jocurilor arcadă ajungând chiar până la nivelul de popularitate din perioada Pac-Man.

Jocuri Arcada pe CrazyGames

Aici găsești numeroase jocuri clasice noi de tip arcadă pe care te invităm să le încerci! Ajută-i pe Billy și Jimmy să doboare sute de mafioți periculoși în renumitul Double Dragon, sau poți alege mai degrabă o confruntare față în față în Street Fighter 2. Dacă îți plac jocurile arcadă cu lupte, ar trebui de asemenea să încerci jocul de wrestling Wrassling.

Te-ai întrebat vreodată cum ar arată jocul original Super Mario Bros. dacă ar fi vorba de un alt personaj? Ei bine, află că acum poți salva prințesa din pielea personajelor Link, Samus sau Mega Man, la fel de faimoase, în Super Mario Crossover. Sau poți încerca seria jocurilor din perspectiva inamicului în A Koopa's Revenge 2.

Dacă ești in căutarea a ceva mai puțin intens, încearcă jocul Galactic Gems sau vezi ce se intamplă când Mario are la indemână Tetris, cu Mario Tetris Mashup.

Dacă ești mai degrabă adeptul jocurilor de supraviețuire acționate cu un singur buton, îți recomandăm Geometry Dash sau Fly with Rope 2. Trebuie să fii înzestrat cu abilități excelente de coordonare și reflexe rapide!

Indiferent ce cauti, jocurile noastre arcadă au câte ceva pentru fiecare. Așadar, uită de jocul video cu sistem în 8-bit și încearcă cele mai neobișnuite jocuri hibrid sau unul din jocurile clasice pe CrazyGames.ro!


FAQ

Care sunt cele mai populare Jocuri Arcade?

 1. Space Waves
 2. Ragdoll Archers
 3. Helix Jump
 4. Merge & Construct
 5. Man Runner 2048
 6. Neon Rider
 7. Drift Boss
 8. Drill Quest
 9. Fish Eat Getting Big
 10. BlockBuster Puzzle

Care sunt cele mai bune Jocuri Arcade disponibile pe telefoane și tablete?

 1. Ragdoll Archers
 2. Tile Journey
 3. Smarty Bubbles
 4. Space Waves
 5. Match Arena

Care sunt titlurile subapreciate Jocuri Arcade?

 1. Drift Boss
 2. Flappy Bird

Care sunt Jocuri Arcade?

Jocurile Arcada sunt acele jocuri clasice tip arcadă. Aceste jocuri sunt de regulă bidimensionale (2D) și au fost dintotdeauna simplu de jucat. Multe jocuri clasice precum Mario și Sonic the Hedgehog fac parte din această categorie de jocuri. În timp ce unele jocuri arcadă sunt despre lupte, altele pun accentul pe depășirea obstacolelor, obținerea unui punctaj sau a unor super puteri care să le ușureze misiunea.

Joacă online cele mai bune Jocuri Arcade gratuit pe CrazyGames, nu este nevoie de descărcare sau instalare. 🎮 Joacă Space Waves și multe altele chiar acum!
Arată mai mult